Galettes: francuskie naleśniki gryczane

freedigitalphotos.net

Galettes bretonnes, naleśniki z mąki gryczanej rodem z rolniczej Bretanii, to najłatwiejsze i zarazem najlepsze znane nam naleśniki. We Francji podaje się je tradycyjnie wtedy, gdy nadzienie jest przyrządzane na słono, natomiast naleśniki z białej pszennej mąki są zwykle wypełniane słodkościami i nazywane crêpes, a nie galettes.

Jeśli kasza gryczana uznawana jest za królową kasz ze względu na swoje walory zdrowotne, jesteśmy za tym, aby mąka gryczana otrzymała miano królowej mąk. Nie będzie to łatwe, gdyż w porównaniu, na przykład, do mąki pszennej, nie ma aż tak dużo wielorakich zastosowań, jednak naleśniki wydają się być daniem stworzonym właśnie dla niej.

Mąkę gryczaną można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie, można również przyrządzić ją samodzielnie w młynku do kawy lub blenderze, mieląc kaszę gryczaną. Należy pamiętać, aby zmielić ją na bardzo drobną mąkę, gdyż grubo mielona nie będzie tak dobrze nadawała się na naleśniki.

Do galettes dobre będzie każde słone nadzienie: szpinak z serem, ryba w sosie pomidorowym, bekon, mięso, kiełbaska (owinięta naleśnikiem jak hot dog), różne rodzaje sera, a nawet odrobina masła z plasterkiem pomidora. Galette komponuje się, podobnie jak pizzę, według własnego uznania.

My podajemy przepis na nadzienie tradycyjne, tzw. pełną galette, czyli galette complète. Aby uzyskać naleśniki jarskie lub bezmleczne, wystarczy pominąć w nadzieniu ser czy szynkę. Sposób przyrządzania naleśników na bieżąco jest o tyle wygodny, że każdy może mieć zupełnie inne nadzienie.

Mąka gryczana sama w sobie jest na tyle pożywna, że w dawnej Bretanii, regionie historycznie dość biednym, na co dzień jadano naleśniki z odrobiną soli lub masła, a nadzienia podawano na specjalne okazje i w niedziele. Było to danie tak popularne, że w dużej mierze zastępowało pieczywo i z czasem rozprzestrzeniło się na cały kraj, do dziś będąc jedną z gwiazd francuskiego menu.

Do przyrządzania naleśników Francuzi czasem używają specjalnych bardzo dużych patelni, ale najzwyklejsza na świecie duża nieprzywierająca patelnia* z dopasowaną pokrywką będzie tak samo przydatna.

__

Składniki na najłatwiejsze na świecie francuskie naleśniki gryczane (4-6 porcji):

Ciasto

  • 330 g drobno mielonej mąki gryczanej
  • 750 ml letniej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do ciasta
  • 1 łyżeczka oliwy do smażenia

Nadzienie

  • 8-12 jajek
  • 8-12 plasterków szynki
  • 2 duże pomidory
  • 8-12 plasterków ulubionego żółtego sera (np. emmentalera)
  • sól i pieprz do smaku

__

Sposób przyrządzania najłatwiejszych na świecie francuskich naleśników gryczanych:

  1. Wymieszaj w naczyniu mąkę gryczaną i sól.
  2. Powoli dolewaj wodę, mieszając, aż powstanie płynne ciasto.
  3. Na koniec dodaj oliwę i wbij do masy jajko. Ponownie wymieszaj, aby powstało jednorodne ciasto.
  4. Wstaw ciasto do lodówki na 1-2 godzin.
  5. Po tym czasie wlej oliwę na rozgrzaną patelnię i rozprowadź ją równomiernie kawałkiem papierowego ręcznika kuchennego. Nasączony oliwą ręcznik miej pod ręką w czasie całego smażenia, przed każdym kolejnym naleśnikiem „czyszcząc” nim patelnię. W przypadku patelni nieprzywierających* taka ilość oliwy w zupełności wystarczy.
  6. Wymieszaj dobrze ciasto, ponieważ mąka gryczana opadła trochę na dno w czasie „leżakowania” w lodówce.
  7. Powoli wylej porcję ciasta na rozgrzaną patelnię małą chochlą lub dużą łyżką, drugą ręką obracając patelnię w powietrzu tak, aby ciasto równomiernie rozlało się na całej jej powierzchni cienką warstwą. W razie potrzeby weź kolejną porcję. Ciasto powinno być na tyle płynne, że szybko pokryje cienką warstwą powierzchnię patelni, a patelnia na tyle gorąca, że będzie do niej natychmiast przylegać, a nie zlewać się w jednym miejscu.
  8. Gdy uda ci się ustalić odpowiednią temperaturę patelni i naleśnik ładnie rozleje się cienką warstwą, od razu wyłóż nadzienie: naleśniki z mąki gryczanej nie wymagają smażenia z obu stron (dlatego są to najłatwiejsze naleśniki na świecie), ponieważ trudno je przypalić.
  9. Połóż na świeżo wylane ciasto kolejno: plasterek szynki, plasterek lub dwa pomidora, na środku wbijając jajko (jak na zdjęciu) i przykrywając go plasterkiem sera (można też użyć tartego sera).
  10. Posól i popieprz do smaku, a następnie przykryj patelnię i smaż całość na średnim ogniu.
  11. Gdy białko jajka się zetnie (po ok. 2-4 minutach w zależności od temperatury patelni), podaj gotową galette na talerz.

__

Wskazówki:

  1. Rób galettes zawsze na bieżąco, prosto z patelni z ciepłym nadzieniem są najlepsze. Jeśli zostanie ci trochę płynnego ciasta, schowaj go do lodówki i użyj następnego dnia lub zamróź w szczelnym opakowaniu.
  2. Przy robieniu galettes może być mnóstwo zabawy dla całej rodziny, gdyż każdy może na bieżąco komponować własny zestaw, dodając lub odejmując składniki nadzienia podczas smażenia. Wynagradza to w dużej mierze, na równi ze wspaniałym smakiem, czekanie na swoją kolej.

__

* Jak już pisaliśmy wcześniej, Kolorowe przepisy przerzuciły się w tym względzie na patelnie ceramiczne, niewydzielające trujących oparów. Od razu poczuliśmy się lepiej.

Reklamy

3 responses to “Galettes: francuskie naleśniki gryczane

  1. Właśnie jestem po obiadku z galettes. Pycha wg mojej żony i mnie. Niestety dzieciom (1,5 roku i 3,5 roku) nie podpasowały :P Chyba smak mąki gryczanej + oliwa nie bardzo im odpowiadał.

    • Super! Najważniejsze, żeby próbować parę razy, ponieważ dzieci mogą niechętnie reagować na nowy smak, a po jakimś czasie, gdy stanie się bardziej swojski, to minie. Polecam też w takiej sytuacji białą mąkę gryczaną zamiast ciemnej, jest zdecydowanie łagodniejsza w smaku.
      Koralowa Mama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s