Mleko… bez mleka! Dziesięć przepisów na mleko roślinne

Dziesięć najprostszych przepisów na napoje zastępujące mleko zapewni różnorodność kompozycji, dzięki temu każdy znajdzie swój ulubiony smak. Trzeba jednak pamiętać, że napoje roślinne mlekopodobne nie są idealnym odwzorowaniem wartości odżywczych mleka zwierzęcego, choć są równie bogate w witaminy i minerały – tyle, że nie są to dokładnie te same witaminy i minerały, co w mleku. I tak dietę w np. wapń należy uzupełniać oddzielnie, bo mleko roślinne nie zawiera tego pierwiastka w wystarczającej ilości.
.
MLEKO MIGDAŁOWE
100 gram migdałów, sparzyć, obrać ze skórki, moczyć w przegotowanej wodzie całą noc. Wodę wylać, migdały zmiksować, dodać 3 szklanki zdatnej do picia wody. W celu uzyskania bardziej delikatnej konsystencji, przelać przez sitko. Można dodać przed miksowaniem szczyptę/kawałek wanilii i jabłko/banan do smaku (warto dodać np. suszone morele ze względu na zawartość żelaza, słodycz i bogaty smak).
 
MLEKO ORZECHOWE
3/4 szklanki orzechów włoskich świeżo wyłuskanych, postępowanie jak wyżej.
.
MLEKO KOKOSOWO-MIGDAŁOWE
  • 1/2 paczki wiórek kokosowych
  • 150 g migdałów /bez skorki/
  • 1 litr wody /zimnej/
  • ewentualnie – słód jęczmienny, syrop klonowy, szczypta kardamonu, aromat migdałowy
Składniki umieścić w blenderze i zmiksować do uzyskania konsystencji słodkiej śmietany. Można (ale nie trzeba) przecedzić.
.
MLEKO OWSIANE
  • 1 1/2 szkl. wody
  • 1/4 szkl. miodu
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki gotować do miękkości często mieszając, a następnie zmiksować do konsystencji słodkiej śmietany. Dodać jeszcze 2 szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę. W przypadku płatków surowych czas gotowania będzie dłuższy, błyskawiczne wystarczy natomiast zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na parę minut. Jeśli jednak chcesz zachować jak najwięcej wartości odżywczych, surowe płatki owsiane zalej zdatną do picia wodą o temperaturze pokojowej, tyle, aby były dobrze zamoczone, a następnie zostaw na kilka godzin lub na noc. Ten proces całkowicie wystarczy do uzyskania odpowiedniej przyswajalności związków zawartych w surowych płatkach zupełnie tak samo, jak w przypadku ich gotowania.
.
MLEKO RYŻOWE
  • 4 szkl. wrzątku (woda musi być gorąca!)
  • 1 szkl. ugotowanego gorącego ryżu (biały lub brązowy)
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
Wszystko zmieszać i zmiksować blenderem na krem. Pozostawić mleko na minimum 30 minut, następnie przecedzić mleko przez gęste sito lub gazę.
.
MEKSYKAŃSKI NAPÓJ RYŻOWY: PYSZNA HORCHATA DE ARROZ
Jest to tradycyjny napój przygotowywany z surowego ryżu – nie mylić z popularną w Hiszpanii horchatą de chufa z bulw rośliny zwanej migdałem ziemnym lub ciborą jadalną (Cyperus esculentus L.).
  • 1 i 1/2 szklanki surowego ryżu
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka/laska wanilii
  • 3 łyżki miodu
  • 4 szklanki gorącej wody
Ryż, migdały i przyprawy zalać 2 szklankami wody i zostawić na noc. Następnie zmiksować na najwyższych obrotach (co najmniej przez 5 minut, im dłużej, tym lepiej – krótki czas miksowania to częsty błąd, który powoduje, że napój nie będzie dostatecznie „mleczny”) razem z mlekiem skondensowanym i miodem. W razie potrzeby dolać wody. Gotowy napój przecedzić przez gęste sito. Można podawać z lodem, posypany sproszkowanym cynamonem według uznania.
Istnieje wiele wersji smakowych horchaty – wystarczy dodać do miksera świeże owoce, np. truskawki, jagody, banany, świeży ananas, dojrzałe mango czy brzoskwinie lub morele. Pięknie wygląda, jeśli na koniec dodamy pokrojone w kostkę świeże owoce – jabłko, truskawki, melon.
.
MLEKO Z NASION
  • Sezam, pestki słonecznika
Sezam i pestki słonecznika zalać na kilka godzin gorąca woda, następnie wodę odlać, zalać wrzątkiem i bardzo dokładnie zmiksować. Powstały płyn przecedzić i mleczko gotowe.
.
MLEKO SEZAMOWE
  • 0,5 szklanki nasion sezamu nieczyszczonego,
  • 3 szklanki przegotowanej chłodnej wody,
  • dodatkowo, wedle uznania, dla poprawy smaku i wzbogacenia wartości odżywczej: kilka daktyli lub moreli czy fig wcześniej namoczonych albo słód zbożowy czy też miód, banan, karob.
Sezam umyj, umieszczając go na sicie i zanurzając sito w garnku z wodą, mieszaj, uważając, aby nie spłynął z wodą. Zmieniaj kilkakrotnie wodę. Namocz go na kilka godzin (najlepiej na noc) w przegotowanej, chłodnej wodzie. Zmiksuj sezam z tą samą wodą. Do miksowania dołóż dowolne dodatki: kilka namoczonych daktyli, moreli lub fig, banana lub słód czy miód. Dobrze smakuje też z karobem. Mleczko podgrzej przed spożyciem, lecz nie gotuj.
.
MLEKO SOJOWE
  • 1 szklanka soi
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 szklanek wody
Soję dokładnie umyć, zalać wodą w duuużym garnku i zostawić na noc. Następnego dnia wodę wylać i zalać ponownie świeżą z dodatkiem soli. Całość zmiksować ręcznym blenderem (nie musi być bardzo dokładnie, wystarczy konsystencja „pulpy”) i zagotować, a następnie gotować ok. 20 minut, często mieszając (uwaga: lubi przypalić się, pienić i kipieć). Przecedzić. Soję, która została po przecedzeniu, można zamrozić i później użyć do przyrządzenia potraw sojowych, np. pulpetów sojowo-warzywnych lub sojowo-warzywno-ryżowych.
Takie mleko smakowo jest nieciekawe, warto więc wzbogacić go dość szczodrze, np. dodać 1/3 szklanki wiórków kokosowych, 3 łyżki miodu, karob, konfitury, owoce, orzechy albo wszystko na raz :)
Z takiego mleka, jeszcze przed doprawieniem, można zrobić tofu: 1 l mleka sojowego zagotować i do gorącego dodać sok z 3-4 cytryn, pomieszać. Odczekać, aż się zetnie, odcedzić i odcisnąć. Z tofu zaś można zrobić pyszną zupę miso :)
.
____
.
Wskazówki:
  1. Napoje roślinne wymagają bardzo dokładnego rozdrobnienia, więc nie warto spieszyć się przy miksowaniu – dajmy im spokojnie się zmiksować, nawet przez 5-10 minut.
  2. Każdy napój nadaje się idealnie jako baza do koktajli owocowych i napojów smakowych – poszalejmy z dodatkami, wybierając ulubione owoce świeże lub suszone, wiórki kokosowe, czekoladę, syrop klonowy itp.

 

Dodaj komentarz