Składniki na hiszpańskie lentejas (na 6-8 porcji):
- 250 g soczewicy (ciemnej czyli zielonej)
- 1-1,5 l wody
- 1 pomidor
- 2-3 małe marchewki lub 1 duża
- 2 duże ziemniaki lub 4 małe
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kromka chleba raczej drobnoziarnistego
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
Opcjonalnie:
- ok. 100 g chorizo, czyli kiełbasy silnie doprawionej czerwoną papryką (lub innego mięsa według uznania – od jego rodzaju zależeć będzie ostateczny smak soczewicy – może to być np. surowa lub wędzona szynka, dobra polska kiełbasa, cielęcina z kością, a nawet drobne pulpety)
_
Sposób przygotowania hiszpańskich lentejas:
- Soczewicę dokładnie opłucz i zalej letnią wodą.
- Pozostaw ją na pół godziny do namoczenia, a następnie wstaw w tej samej wodzie na gaz, dodając pomidora przekrojonego na pół oraz liść laurowy.
- Gdy woda będzie bliska wrzenia, dodaj pokrojoną w dość grube plastry marchewkę, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę oraz mięso (w całości lub rozdrobnione; jeśli chcesz podać soczewicę z pulpetami, dodaj je dopiero na talerzu rzecz jasna), a także sól.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień (najlepiej, gdy soczewica nie gotuje się intensywnie, a jedynie „migoce”, bo wtedy zachowa swój kształt) i gotuj na małym ogniu ok. 1-1,5 godz., aż soczewica zmięknie, od czasu do czasu mieszając delikatnie. Czasem wystarczy krócej, nawet 45 minut, wszystko zależy od tego, czy soczewica jest świeża, czy była namoczona, itd. W razie potrzeby dolej wody.
- W ten sposób uzyskuje się soczewicową „zupę”. Aby danie było gotowe, należy tę zupę zagęścić: na patelni podgrzej oliwę, a na niej lekko zrumień poszatkowany czosnek. Wyjmuj zrumieniony czosnek i odłóż na bok.
- Na tej samej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w plasterki, a gdy będzie miękka, dodaj chleb pokrojony w kostkę. Wszystko razem zrumień na złoto.
- Odstaw patelnię z ognia i dodaj, póki gorąca, zmieloną paprykę. Pomieszaj, dolej pół szklanki wody. Następnie zmiksuj zawartość patelni razem z czosnkiem.
- Miksturę przelej do zupy, wymieszaj i gotowe.
__
Wskazówki:
- Lentejas to jedno z narodowych dań Hiszpanii i z pewnością jedno z najzdrowszych i najbardziej pożywnych. Hiszpanie zajadają się nim z równą częstotliwością, jak Polacy rosołem. Niektórzy twierdzą wręcz, że to właśnie tej zupie zawdzięczają długowieczność i dobre zdrowie.
- Smak a nawet konsystencja tej zupy zależy w dużej mierze nie tylko od tego, czy dodamy mięso oraz jakie wybierzemy do tego celu, ale również od samej soczewicy – zdarza się, że przygotowana w ten sposób zupa jest gęsta jak śmietana albo z kolei wodnista jak rosół z makaronem. Odpowiednio miksując i zagęszczając ją można przyrządzić danie według gustu.
- Tradycyjnie Hiszpanie używają do jej przyrządzenia swojej ulubionej surowej suszonej szynki lub samych kości (suszone w Hiszpanii szynki mają postać całej wieprzowej nogi, a po okrojeniu mięsa kości są bardzo cenione na wywary i zupy) lub kiełbasy mocno doprawianej czerwoną papryką – chorizo.
- Zupę z ciemnej soczewicy najlepiej podawać z pieczywem, także jako jednodaniowy obiad, także w wersji wegetariańskiej.